Támogatóink

Támogatóink
2019 évben sikeresen pályáztunk!

2012. szeptember 25., kedd

Az Alkotmánybíróság javíthat a megváltozott munkaképességű emberek helyzetén


Az Alkotmánybíróság javíthat a megváltozott munkaképességű emberek helyzetén


A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos szövetsége (MEOSZ) a Kossuth téren ma tüntető civilekhez hasonlóan tiltakozik a hátrányos helyzetű, súlyos beteg és fogyatékos embereket sújtó kormányzati intézkedések ellen. A rendkívül alacsony összegű rokkantsági ellátások miatt sokan már most is éheznek, nem tudják fizetni a rezsit, a tél beálltával pedig a hideggel is meg kéne küzdeniük. A Szövetség bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság mielőbb napirendre tűzi a rokkantsági ellátórendszer ügyét és orvosolja a rokkant embereket ért súlyos jogsérelmeket, javítva ezzel a helyzetükön.

A kormány eltörölte a rokkantnyugdíjat, helyette sok esetben 30 ezer forint körüli ellátást kapnak az érintettek. A kabinet emellett 120 ezer embert tervez visszavezetni a munka világába, ezért rendkívüli felülvizsgálatokat indított, amelyen augusztusig 30 ezren estek át. Míg a korábbi években átlagosan 1 százalékuknál, most ennek több mint a tízszeresénél, 12 százalékuknál mondták ki, hogy állapotuk javulása miatt már nem jogosultak semmilyen ellátásra. A rehabilitációra javasoltak aránya is megduplázódott: korábban átlagosan az érintettek 14%-át, az új jogszabály alapján már 28 százalékukat tartják erre alkalmasnak. Ők 28 és 46 ezer forint közötti rehabilitációs ellátást kapnak legfeljebb 3 évig. A legtöbb esetben azoknak is drasztikusan csökken az ellátása, akik a felülvizsgálat után is rokkantnak minősülnek: a 70 ezer forintos rokkantnyugdíj gyakran 30 ezer forint körüli összegre csökken, a 30 év szolgálati idő már mit sem számít. A felülvizsgálatokkal sikerült a megváltozott munkaképességű emberek 30 ezres álláskereső táborát további 12 ezerrel növelni, miközben új munkahelyek nem jöttek létre, foglalkoztatási rehabilitációs szolgáltatások, képzések gyakorlatilag nincsenek, és a januártól tervezett intézkedések is inkább csökkenteni, mint növelni fogják a foglalkoztatottságot.

A MEOSZ-t kétségbeesett, beteg emberek keresik meg nap mint nap panaszaikkal: munkahely nincs, vagy ha van, az egészségi állapotuk miatt nem veszik fel őket, a 30-40 ezer forintos ellátásból nem tudják megvenni a gyógyszereiket, kifizetni a rezsijüket, nem tudnak élelmiszert venni, és a tél közeledtével a fagyhalál is fenyegeti őket. A szervezet hisz abban, hogy az érintettek helyzetén jogi eszközökkel is lehet változtatni, ezért fordult az alapvető jogok biztosához. A biztos megállapította, hogy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény alkotmányos szempontból több ponton is aggályos, és júliusban kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a jogszabály utólagos vizsgálatát. A MEOSZ bízik a jogállamiságban, és bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság, érzékelve az intézkedések által veszélyeztetett több tízezer ember rendkívül súlyos helyzetét, mielőbb napirendjére tűzi a témában beérkezett beadványokat és orvosolja a jogsérelmeket.

További információ: Hegedüs Lajos MEOSZ elnök (06-20/935-8752)


Budapest, 2012. szeptember 24.

Üdvözlettel: Gábor Imola
06-30/466-1559)
sajtófőnök MEOSZ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése